8 Enkla Spartips – Spartips i vardagen

Ibland är det svåraste med att spara pengar, helt enkelt att bara komma igång med sparandet. 

Denna steg-för-steg guide hjälper dig med de allra mest fundamentala sätten om hur du sparar pengar och kan hjälpa dig att utveckla en enkel och realistisk plan för att spara och nå dina mål, stora som små.

Spartips 1

Registrera dina utgifter

Det första steget för att kunna börja spara pengar är att räkna ut hur mycket du spenderar.

Håll koll på alla dina utgifter - det vill säga varje kaffe, hushållsartiklar och kontantpenning. När du samlat in dina olika uppgifter, organiserar du dem med siffror per kategori, till exempel bensin, dagligvaror och kontanter. Därefter summerar du varje belopp. Överväg att använda ditt kreditkort eller kontoutdrag för att hjälpa dig med detta. Håll ordning och reda på alla dina kreditkort och kvitton, exempelvis med hjälp av en snygg korthållare.

Appar för att registrera utgifter

Vill du inte använda penna och papper eller notepad i datorn för att registrera alla dina utgifter, så finns utmärkta appar där du smidigare får kontroll på allt.

Några av apparna som kan nämnas är:

 • Mina utgifter
 • Mint
 • Tink
 • Cash check
 • Mina utgifter
 • Mint
 • Tink
 • Cash check

spartips 2

Utforma en budget

När du väl har en uppfattning om vad du spenderar på en månad kan du börja organisera dina registrerade utgifter till en fungerande budget.

Din budget ska ge en översikt över hur dina utgifter mäter sig mot din inkomst. På så sätt kan planera dina utgifter bättre och begränsa överutnyttjande.

Förutom dina månatliga utgifter, var noga med att även registrera dina kostnader som uppstår regelbundet men inte varje månad (exempelvis kvartalsvis, halvårsvis, eller helårsvis), detta kan till exempel vara bilunderhåll, besiktning, fordonskatt och olika försäkringar. Du kan jämföra din budget med andra personer i samma ålder som dig och liknande preferenser, med hjälp av spending analysis tool.

Känner ni till något på svenska så meddela oss gärna om det!

spartips 3

Planera in att spara pengar

Nu när du har gjort en budget lägger du till en kategori inom den för sparande. Försök spara 10-15 procent av din inkomst. Om dina utgifter är så höga att du inte kan spara så mycket, kan det vara dags att ta ett steg tillbaka i denna to do lista. För att göra det, identifiera utgiftskategorier som du kan spendera mindre på, till exempel nöjen och mat, och titta sedan på sätt som du kan skära ner på dina fasta månatliga utgifter .

Tips: Tänk på de pengar du lägger i dina besparingar (spara kategorin i budgeten) som en vanlig kostnad, som liknar dagligvaror, för att stärka upp bättre besparingsvanor.

spartips 4

Sätt upp mål för ditt sparande

Ett av de bästa sätten att spara pengar är att sätta upp ett mål. Börja med att tänka på vad du kanske vill spara pengar till, kanske kommer du gifta dig, planera en semester eller sparar till pensionen. Ta reda på hur mycket pengar du behöver och hur lång tid det kan ta för dig att spara in det.

Här är några exempel på kort- och långsiktiga mål:

Kortsiktiga (1-3 år)

 • Buffert (3-9 månaders överlevnad eller levnadskostnader, i fall något skulle inträffa)
 • Semester
 • Förskottsbetalning på en bil

Långsiktiga (4 + år)

 • Förskottsbetalning på nytt hem eller tillbyggnad- ombyggnadsprojekt
 • Ditt barns utbildning
 • Pensionen

Om du sparar för pension eller ditt barns utbildning, överväg att placera pengarna på ett investeringskonto, till exempel ett ITK eller en fond med låg risk. Investeringar innebär risker och du kan förlora pengar, men de skapar också möjligheten till sammansatt avkastning om du planerar en händelse i förväg, sparränta på vanliga sparkonton är idag allt för låg. Se steg nr 6 för mer information.

spartips 5

Ta beslut över dina prioriteringar

Efter dina utgifter och inkomster har säkert dina mål sannolikt den största inverkan på hur du sparar pengar. Var noga med att komma ihåg långsiktiga mål. Här är det viktigt att planera för din pension och inte falla för kortare behov. Prioritering av mål kan ge dig en klar uppfattning om var du ska börja spara. Om du till exempel vet att du kommer att behöva byta ut din bil inom en snar framtid, kan du börja lägga pengar till den.

spartips 6

Välj rätt verktyg för ditt sparande

Sparräntan hos de stora bankerna är nu lika med noll. Detta innebär en minus ränta eftersom inflationen stiger varje år (saker och ting blir dyrare, men dina pengar ligger kvar på samma gamla värde som när du satte in pengarna).

Det finns en mängd olika sätt att spara. Kontrollera att andra banker med bättre ränta har insättningsgaranti upp till en miljon så du inte kan bli av med alla pengar ifall banken skulle gå i konkurs.

Välj bland:

 • Banker som har sparränta
 • Aktier
 • Fonder
 • Digitala valutor (mer osäkert kort)

spartips 7

Automatisera ditt sparande

Nästan alla banker erbjuder automatiska överföringar mellan ditt lönekonto och sparkonton eller fonder. Du kan välja när, hur mycket och var du ska överföra pengar till, eller dela upp din direkta insättning mellan dina fond och sparkonto. Automatiserade överföringar är ett bra sätt att spara pengar eftersom du inte behöver tänka på det och det minskar vanligtvis frestelsen att spendera pengar istället.

spartips 8

Se dina besparingar växa

Kontrollera dina framsteg varje månad. Det här hjälper inte bara till att hålla fast vid ditt personliga sparande, men det hjälper dig också att identifiera och lösa problem snabbt. Dessa enkla sätt att spara pengar kan till och med inspirera dig att spara mer och överträffa dina mål snabbare.